Week 2: De eerste schoolweek
Door: Wies Kuijpers
08 Maart 2020 | Taiwan, Taipei
Na meerdere gesprekken en afspraken is mijn vakkenpakket nu eindelijk compleet. Ik ga dit semester de volgende vakken volgen:
Speech signal processing:
Dit gaat, zoals de naam al aangeeft, over de verwerking van spraak en geluid. Welke methodes je kan toepassen om geluid te versnellen, vertragen, de toon kan aanpassen en hoe deze methodes werken.
Robotic Systems:
Dit gaat over hoe een robotarm werkt, hoe deze aangestuurd moet worden en welke wiskunde achter de aansturing van zo'n robot zit.
Numerical Methods:
Bij dit vak gaat het over hoe je non-lineaire functies kan benaderen met lineaire functies. Hoe je van deze functies dan de fout kan inschatten en hoe je deze functies kan optimaliseren.
Product design:
Hierbij gaan we een product ontwerpen en ontwikkelen. We moeten voor dit vak dus een marktonderzoek gaan doen en een prototype van een product gaan maken.
Vlsi Laboratory:
Dit vak gaat over het ontwerpen van printplaten (PCB's). Hierbij wordt onder andere gekeken naar het zelf ontwerpen van de schema's en de lay-out. Er wordt later in de cursus ook gekeken naar software die de schema's voor jou kan ontwikkelen.
Basis cursus chinees:
Tijdens deze cursus ga ik chinees leren verstaan en praten. Ook ga ik tijdens deze cursus een klein beetje chinees leren schrijven. De nadruk van de cursus zal wel op het praten en verstaan liggen.
En daarmee is mijn vakkenpakket rond. Van alle vakken, behalve chinees, heb ik afgelopen week de eerste les gehad. Alle vakken lijken me tot nu toe heel leuk en interessant dus ik ben zelf heel tevreden met mijn vakkenpakket. Een leuke bonus is dat ik met mijn huidige rooster op vrijdag vrij ben dus dat ik lekker 3 dagen weekend heb.
De eerste 3 dagen van mijn schoolweek ben ik vooral bezig geweest met school dus daar heb ik helaas niet zoveel over te vertellen. Donderdag avond heb ik nog een tempel bezocht, De Xingtian Temple. Dit was de eerste tempel waar ik tot nu toe ben geweest waar je niet naar binnen mocht zonder mondmasker. Deze tempel is gewijd aan Guan Di, de patroongod van zakenmannen en is gebouwd in dezelfde stijl als de Confucius Temple. Na dit bezoek heb ik Taiwanese pannenkoeken als avondeten gehad (heel lekker) en toen was het alweer weekend.
Vrijdag ben ik samen met Leon naar het Fine Art Museum geweest. Dit museum ligt op 5 minuten lopen afstand van onze dormitory en stond hoog aangeschreven in mijn reisgids. In het museum is op dit moment een tentoonstelling van kalligrafie kunst, film kunst en van interactieve kunst. Na dit bezoek heb ik de rest van de dag lekker in het park gezeten en heb ik genoten van het mooie weer. s' Avonds ben ik met Leon en Max gaan eten in de buurt van de Taipei 101. Dit gebouw is gebouwd in 2004 en was toen met een hoogte van 508 meter het hoogste gebouw ter wereld. Je kan ook bij de Taipei 101 naar binnen maar dit staat voor een andere keer op de planning. Na het eten zijn we met 7 mensen nog een rondje gaan fietsen door de stad. Na een half uur zijn Henry, Gloria en Zoey terug naar de dormitory gegaan waarna Leon, Max, Femke en ik nog verder zijn gefietst. In totaal zijn we 2 uur aan het fietsen geweest. Tijdens deze toch hebben we hele mooie uitzichten gehad op de stad.
Zaterdag was een dag van veel afwisseling. In de ochtend zijn we eerst met 10 personen naar de top van de Qixing mountain (7 star moutain) gelopen. Het was een mooie wandeling maar wel heel erg druk. Tijdens de wandeling hadden we mooie uitzichten over de stad en over de nevenliggende bergen. De Qixing mountain ligt op de Datun vulkaan groep en is de hoogste berg in Taipei. Deze berg is met een hoogte van 1120 meter ook meteen de hoogste (slapende) vulkaan in Taiwan. Na deze wandeling zijn we met zijn allen iets gaan eten waarna we naar een klein amusementpark zijn gegaan. Na hier in meerdere attracties te zijn geweest zijn we naar de shilling nightmarket gegaan. De shilling nightmarket is de meeste populaire nightmarket van Taipei, zowel bij toeristen als bij locals.
Zondag was een rustige dag en heb ik vooral genoten van het lekkere weer hier. Tijdens mijn verblijf tot nu toe in Taiwan heb ik nog maar 2 keer regen en 1 keer miezer regen gehad. De dag dat het miezerde lag op school heel de gang vol met paraplu's (zie foto's), dat was wel een grappig gezicht.
En daarmee was mijn 2e week in Taiwan alweer voorbij. Ik heb nu alle highlights in de nabije omgeving gezien (minder dan 30 min lopen). Dus vanaf nu zal ik wat langer moeten gaan reizen om nieuwe dingen te zien, maar er is nog genoeg te beleven in Taipei dus dat moet helemaal goed komen.
Om het toch nog even over het coronavirus het hebben en hoe ze er hier mee omgaan: Bij de ingang van school en de dormitory wordt de temperatuur van iedereen gecontroleerd. Tijdens werktijden zit er de hele tijd iemand achter de camera om dit te controleren. Buiten de werktijden om zijn de bewakers van de dormitory en de school verantwoordelijk om dit in de gaten te houden. Op heel erg veel plekken staat desinfectiemiddel om je handen mee schoon te maken (Bijvoorbeeld voor de lift van de dorm, bij veel restaurants, op school heb je op veel plekken automatische dispensers hangen) en verder draagt iedereen in het openbaar vervoer (Bus, metro en trein) een mondkapje. Gewoon buiten is het ongeveer 50/50 hoeveel mensen wel een geen mondkapje dragen.
p.s. Ik ben zelf ook nog een beetje zoekende hoe ik mijn reis het beste kan bijhouden en ik heb op waarbenjij.nu soms problemen met het uploaden van foto's en video's, daarom heb ik hou ik nu ook mijn blog bij op Polarsteps:
Voor nu blijf ik beide sites gebruiken en zijn de blog en de foto's identiek. Alleen op de de andere site zijn de rest van de foto's makkelijker te zien.
09 Maart 2020 - 11:41
Wilhelmien:
Hoi Wies
Mooi om jouw verslagen te lezen en de foto's te zien. En ja, smiley, je hebt een interressant vakkenpakket,
wat ben ik blij dat ik dit allemaal niet meer hoef.....(smiley) Heel veel Succes komende week en tot "mails'
groetjes